Saturday, April 21, 2018

Online daily test 2018 for GS Geography Mapping - North America

Online daily test 2018 for GS Geography Mapping - North America


TEST QS : GS Geography Mapping - North America

1. The Canadian Shield is basically
(a) A plateau
(b) A plain with hard rocks
(c) Filled up Geosyncline
(d) A peneplain formed by worn down rocks of mountains
Ans. (d)

2. Mt. Mckinley is located in
(a) Brookes Ranges (b) Alaska Ranges
(c) Rocky Mountains (d) Kamchatka Ranges
Ans. (b)

3. Which place is known as “ The Land of Ten Thousand Lakes”.
(a) Manitoba (b) Northern Minnesota
(c) Sault St. Marie (d) St. Lawrence
Ans. (b)

4. In the USA the spring wheat belt is separated from the winter wheat belt
by
(a) Mississippi River
(b) Western half of corn belt
(c) Isotherm of 23o C
(d) None of these
Ans. (b)
5. The place marked X in the map shows

(a) Strait of Florida (b) Cape Hatteras
(c) Cape Cod (d) Mississippi
   Ans. (a)
Some Facts
THERE ARE FIVE MAJOR PHYSIOGRAPHIC REGIONS OF NORTH AMERICA-
Canadian Shield
The largest physiographic region in North America.
The Shield refers to the exposed portion of the continental crust underlying North America.
The crust, also known as the North American Craton, consists of rock from:
o Archean and Proterozoic eons
o Extends from Mexico to Greenland.
o Repeated advances of glacial ice have scoured its surface and left it.
o strewn with countless lakes, rivers, streams and ponds: Along its edge lie many of the great lakes and waterways of Canada:
o The eastern shores:
  1. Great Bear Lake, 
  2. Great Slave Lake, 
  3. Lake Athabasca and 
  4. Lake Winnipeg; 

o The northern shores:
  1. Lake of the Woods, 
  2. Lake Superior and 
  3. Lake Huron; and the north shore of the 
  4. St Lawrence River.

The main minerals are copper, iron, lead, nickel, gold, silver, uranium, and zinc.

CONTACT: 9811506926
Email id : ensembleias@gmail.com
Website : www.ensemble.net.in, www.online.ensemble.net.in 
Address : Block B 4, Rajinder Nagar, New Delhi,Delhi 110060
Facebook : https://www.facebook.com/EnsembleIASAcademy/
Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCRawsKIklFIrnGc3R2XDzSQ






Friday, April 20, 2018

GS Geography Mapping for Prelims as Europe Part -II Inland Location

GS Geography Mapping for Prelims as Europe Part -II Inland Location




Dear Aspirants
The time should only be used for reading purpose, revise your notes, fact sheets you have made and focus on your problematic areas. Most importantly, get proper rest and sleep every day.
Harmonize your study timing with the exam timing and do not take stress about topics you may have missed.
We’ve been working on something special just for you! After a stressful study just watch these videos which will give you entertainment alongwith knowledge just what UPSC demands.
for enrollment go through this link
GS-GEOGRAPHY-MAPPING
Ensemble online courses click here
website//www.ensemble.net.in
email:ensembleias@gmail.com
contact : 9811506926

Prepare well, give your best attempt!

Geography mains Ias coaching



ENSEMBLE is an academic and training organization, which keeps education and educational transformation at its core. It believes that the end of education is character. ENSEMBLE has developed a complete guidance and support system solely aimed at making students qualify not only in the Civil Services Examinations but many other careers which suits their talent.

Dear aspirants

For world geography mapping from previous year’s Prelims questions we are sending you few questions. See whether you can solve them to gauge your preparation:

1. One will NOT have to pass through the Suez Canal while going from Bombay to (1997)
(a) Alexandria (b) Suez
(c) Port Said (d) Benghazi
Ans. d

2. During a flight from Delhi to Tokyo the following are the landing airports: (1997)
1. Hongkong 2. Hanoi
3. Taipei 4. Bangkok
The correct sequence of the leading at these airports during and onward journey is
(a) 1, 2, 3, 4 (b) 4, 2, 1, 3
(c) 3, 4, 1, 2 (d) 4, 1, 2, 3
Ans. d

3. Which one of the following port cities in Venezuela has been developed as an oil port? (1997)
(a) Caracas (b) Maracaibo
(c) Maracay (d) Carupano
Ans. b

4. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists: (2000)
List-I List-II
(Oceanic Trench) (Location)
A. Aleutian 1. Indian Ocean
B. Kermadec 2. North Pacific Ocean
C. Sunda 3. South Pacific Ocean
D. S. Sandwich 4. South Atlantic Ocean
Codes:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 2 3 1 4
(c) 1 3 2 4
(d) 1 4 2 3
Ans. b

5. Which one of the following is known as the "Coffee port" of the world? (2000)
(a) Sao Paulo (b) Santos
(c) Rio De Janeiro (d) Buenos Aires
Ans. b

6. Volcanic eruptions do not occur in the (2001)
(a) Baltic sea (b) Black sea
(c) Caribbean sea (d) Caspian sea
Ans. b

We just want to give you a feel of the pattern that UPSC follows. UPSC wants to test whether the aspirants are aware not only about the places but why these places are in news and any general awareness related to longitude, elevation and effect of location.

So based on these questions start your mapping preparations.
With Best Wishes!



CONTACT: 9811506926
Email id : ensembleias@gmail.com
Website : www.ensemble.net.in, www.online.ensemble.net.in 
Address : Block B 4, Rajinder Nagar, New Delhi,Delhi 110060
Facebook : https://www.facebook.com/EnsembleIASAcademy/

Thursday, April 19, 2018

Geography optional ias in delhi coaching

ENSEMBLE Career Solutions Pvt. Ltd. was established on 31st March, 2004 with the objective of Career Planning, Career development, Career enrichment and to encourage education through coaching, training, career counseling and develop research and scientific innovation in education, so that our country may be able to generate quality human resource.

Dear aspirantsFor world geography mapping from previous year’s Prelims questions we are sending you few questions. See whether you can solve them to gauge your preparation:

1. Which one of the following regions of Asia is experiencing the highest annual growth rate of population? (1994)
(a) South Asia (b) South-East Asia
(c) Central Asia (d) West Asia
Ans. b

2. The standard time of the following countries is ahead of behind Greenwich Mean Time depending on whether they are east or west of the longitude passing through Greenwich. (1994)

1. Cuba 2. Greece
3. Iraq 4. Costa Rice  5. Japan
Which one of the following sequential orders gives the correct arrangement of the countries according to their standard time from ahead to behind GMT?
(a) 5, 3, 2, 1, 4 (b) 2, 4, 1, 3, 5
(c) 4, 1, 3, 2, 5 (d) 3, 5, 4, 1, 2
Ans. a


3. Which one of the following is the continent with the highest mean elevation in the world? (1995)
(a) Antarctica
(b) North America
(c) Asia
(d) South America
Ans. a


4.Match List I with List II (1995) List I List II A. European tans-continental 1. Paris of Istanbul railway B. Trans-Andean railway 2. Leningrad to Vladivostok C. Trans-Siberian railway 3. Leningrad to Volgograd D. Orient Express 4. Buenos Aires to Valparaiso 5. Paris to Warsaw Codes: A B C D (a) 5 4 2 1 (b) 1 4 3 2 (c) 5 1 2 3 (d) 1 2 3 4 Ans. a


5. ArakanYoma is the extension of the Himalayas located in (1995)
(a) Baluchistan (b) Myanmar
(c) Nepal (d) Kashmir
Ans. a


We just want to give you a feel of the pattern that UPSC follows. UPSC wants to test whether the aspirants are aware not only about the places but why these places are in news and any general awareness related to longitude, elevation and effect of location.
So based on these questions start your mapping preparations.

With Best Wishes!


All students who have studied Geography, have done their classes of Geography and are finding difficulty in fathoming the new changes in the subject.
All of those who are still in two minds whether to leave the subject or not and are finding it difficult to be with the subject.
All of those who have an intent to pick up Civil Services examination 2018 Mains with Geography.



CONTACT: 9811506926
Email id : ensembleias@gmail.com
Website : www.ensemble.net.in, www.online.ensemble.net.in 
Address : Block B 4, Rajinder Nagar, New Delhi,Delhi 110060
Facebook : https://www.facebook.com/EnsembleIASAcademy/
Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCRawsKIklFIrnGc3R2XDzSQ






Wednesday, April 18, 2018

Best geography optional coaching in India

Ensemble Ias Academy is the India's Best IAS Institute in Delhi, prepare for civil services examination under mentorshp of K. Siddhartha. We have formed a team of mentors, teachers, trainers and coaches with an unparalleled quality. Ensemble is an education-based company, specializing in training people for various courses and various profile. The organization has been involved in various places for a variety of ex-situ training.

Dear aspirants

For world geography mapping from previous year’s Prelims questions we are sending you few questions. See whether you can solve them to gauge your preparation :

1. The highest boiling point of water will be in (1992)
(a) Quetta (b) Death Valley, California
(c) Japan (d) Siberia
Ans. b


2. Which of the following was included to form Zanzibar? (1992)
(a) Tanzania (b) Tanyangika
(c) Malagasy (d) Cameroon
Ans. c


3. The only land-locked country in South-east Asia is (1993)
(a) Laos (b) Thailand
(c) Malaysia (d) Kampuchea
Ans. b


4. Which one of the following places has their standard times that are the same as GMT? (1993)
1. Accra .1 2. Dublin 6.2
3. Madrid 3.7 4. Lisbon 9.1
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3 (b) 1, 3 and 2
(c) 1, 2 and 4 (d) 2, 3 and 4
Ans. b


5. The shortest air-route from Perth to London is (1994)
(a) Perth, Bombay, Rome, London
(b) Perth, Ankara, Paris, London
(c) Perth, Aden, Paris, London
(d) Perth, Mombasa, Rome, London
Ans. b

We just want to give you a feel of the pattern that UPSC follows. UPSC wants to test whether the aspirants are aware not only about the places but why these places are in news and any general awareness related to longitude, elevation and effect of location.So based on these questions start your mapping preparations.

With Best Wishes!



Here we are also start the new batch for GS PT for Bio-Environment for all those candidates who have appeared in the preliminary test.

For more information kindly visit with us.

CONTACT: 9811506926
Email id : ensembleias@gmail.com
Website : www.ensemble.net.in, www.online.ensemble.net.in 
Address : Block B 4, Rajinder Nagar, New Delhi,Delhi 110060
Facebook : https://www.facebook.com/EnsembleIASAcademy/
Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCRawsKIklFIrnGc3R2XDzSQ















Tuesday, April 17, 2018

Best Ias coaching in India

Ensemble is the India's Best IAS Institute in Delhi, prepare for civil services examination under mentorshp of K. Siddhartha.

Dear aspirants
For world geography mapping from previous year’s Prelims questions we are sending you few questions. See whether you can solve them to gauge your preparation:

1. What is former name of Iraq? (1990)
(a) Formosa (b) Siam
(c) Mesopotamia (d) None of these
Ans. c

2. Sunda straits separates (1990)
(a) Borneo and Celeles
(b) Java and Sumatra
(c) Japan and Korea
(d) Sicily and Italy
Ans. b

3. Swamps in Siberia are caused by (1990)
(a) In winter ice blocks the mouth of rivers
(b) Steams are narrow shallow
(c) On planned railway system
(d) None of the above
Ans. a

4. Recently there has been concern about one of the following as it is reducing in its area (1990)
(a) Arab Sea (b) Balkan Lake
(c) Baikal Lake (d) Caspian Sea
Ans. a

5. After disintegration of USSR the largest country area is (1992)
(a) Canada (b) USA
(c) Russia (d) China
Ans. a

We just want to give you a feel of the pattern that UPSC follows. UPSC wants to test whether the aspirants are aware not only about the places but why these places are in news and any general awareness related to longitude, elevation and effect of location.So based on these questions start your mapping preparations.

With Best Wishes!

CONTACT: 9811506926
Email id : ensembleias@gmail.com
Website : www.ensemble.net.in, www.online.ensemble.net.in 
Facebook : https://www.facebook.com/EnsembleIASAcademy/
Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCRawsKIklFIrnGc3R2XDzSQ

Ensemble Ias Academy start the new batch of general studies pt environment with Biogeography by k. siddhartha for such students who have done their biogeography course.










Monday, April 16, 2018

Prelims 2018 preparations for civil services examination

Dear aspirants

Here are a few questions on world geography mapping from previous year’s Prelims questions. See whether you can solve them to gauge your preparation:


1.   Between India and East Asia, the navigation-time and distance can be greatly reduced by which of the following? (2011)

1.       Deepening the Malacca straits between Malaysia and Indonesia.
2.       Opening a new canal across the Kra isthmus between the Gulf of Siam and Andaman Sea.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)   1 only                             (b)   2 only
(c)   Both 1 and 2                 (d)   Neither 1 nor 2
Ans. c

2.       What could be the main reason/reasons for the formation of African and Eurasian desert belt? (2011)
1.       It is located in the sub-tropical high pressure cells.
2.       It is under the influence of warm ocean currents.
Which of the statements given above is/are correct in this context?
(a)   1 only                             (b)   2 only
(c)   Both 1 and 2                 (d)   Neither 1 nor 2
Ans. a

3.       The Brahmaputra, Irrawady and Mekong rivers originate in Tibet and flow through narrow and parallel mountain ranges in their upper reaches. Of these rivers, Brahmaputra makes a "U" turn in its course to flow into India. This "U" turn is due to  (2011)
(a)   Uplift of folded Himalayan series
(b)   Syntaxial bending of geologically young Himalayas
(c)   Geo-tectonic disturbance in the tertiary folded mountain chains
(d)   Both (a) and (b) above
Ans. d

4.       Which one of the following pairs is correctly matched? (2012)
Geographical Feature         Region
(a)   Abyssinian Plateau :   Arabia
(b)   Atlas Mountains      :   North Western Africa
(c)   Guiana Highlands    :   South-Western Africa
(d)   Okavango Basin      :   Patagonia
Ans. B

(Regarding other choices
: Abyssinian plateau : Ethiopia (in Africa)
Guiana Highland :In South America Okavango basin/swamp :Southern part of in Africa.)

5.       "Climate is extreme, rainfall is scanty and the people used to be nomadic herders." (2012)
The above statement best describes which of the following regions?
(a)   African Savannah       (b)   Central Asian Steppe
(c)   N. American Prairie    (d)   Siberian Tundra


We just want to give you a feel of the pattern that UPSC follows. UPSC wants to test whether the aspirants are aware not only about the places but why these places are in news and any general awareness related to longitude, elevation and effect of location.

So based on these questions start your mapping preparations.

 With Best Wishes!


     CONTACT US: 9811506926         

   EMAIL US : ensembleias@gmail.com     

  WEBSITE : http://www.ensemble.net.in/                                                  www.online.ensemble.net.in 

                                  FACEBOOK  https://www.facebook.com/EnsembleIASAcademy/

                                    YOUTUBE  https://www.youtube.com/channel/UCRawsKIklFIrnGc3R2XDzSQ








Chief Mentor (K. Siddhartha )

K. Siddhartha is a thinker, visionary and a mentor. He has the ability to see things beyond ordinary, he has the ability to visualize future scenario beyond ordinary, he can analyze issues, see them from a perspective, a 360° perspective. The varied experiences that have come his way have not only hardened him, but also added depth to his perception of others problems. His experience in life has been full of diversity and challenges. His professional experiences range from being a physicist to a fashion designer to an environmentalist, a corporate trainer, counselor, image consultant and now a research associate in paleontology and Perception management. An educationist, Earth Scientist, Author, Trainer, Consultant and Counselor. Has over 20 years, experience in teaching Earth Sciences, Life Sciences and Behavioral traits and 15 years, experience in training students for Civil Services, and people for being good citizens (Personality Development).